Bewegen voor 55-plussers bij V&K goed voor de algehele conditie

Bewegen is goed voor iedereen. Zeker voor 55-plussers, niet alleen om de conditie op peil te houden, maar ook om welvaartsziekten als obesitas of diabetes mogelijk te voorkomen. Steeds meer ouderen zijn hiervan overtuigd. Bewegen in groepsverband met gezelligheid en sociale contacten kunnen motiverend werken. Trainers Carla Alders en Manon Dudink vertellen welke mogelijkheden V&K biedt voor 55-plussers.

Carla Alders en Manon Dudink met respectievelijk 39 en 30 jaar ervaring als trainer, benadrukken nog maar eens hoe belangrijk bewegen voor ouderen is: "Het is goed voor de algehele fitheid, het houdt spieren en gewrichten langer soepel. De mens is gemaakt om te bewegen en dat houdt niet op als je ouder wordt en fysieke beperkingen groter worden. Juist door bewegen kun je dat voorkomen. Ook welvaartsziektes als obesitas en diabetes kun je er mogeljk mee voorkomen. Bewegen is ook goed voor de hersenen: ook die worden getraind door de oefeningen en er komen hormonen en enzymen vrij die een voldaan gevoel en energie geven. We hebben zelfs iemand van 84 jaar op de les, die aan alles volledig meedoet!" Natuurlijk wordt er rekening gehouden met de oudere deelnemer. Manon: "We houden rekening met wat ieder kan en grondoefeningen worden op een verhoogd blok gedaan in plaats van op de mat."

Mix
Een van de mogelijkheden die V&K biedt is fitgym. Carla: "In de sportwereld zijn er veel hypes, zoals aerobic of steps. Wij halen de leuke oefeningen hieruit en combineren die in een les. Zo worden er bijvoorbeeld twee oefeningen steps gedaan, twee met elastieken en twee met fitballen. Aan het eind van elke les is elke spiergroep aan bod geweest en dan is het tijd voor nog wat ontspannen badminton of dynamic tennis." Daarnaast geven we aerofitlessen op muziek ter ondersteuning om net een tandje bij te zetten bij de oefeningen. Zowel bij fitgym als bij de aerofitlessen is het doel drieledig: cardiotraining, krachttraining en het spel- of muziekelement." In groepsverband sporten werkt motiverend, waarbij het gezelligheidsaspect en de sociale contacten ook belangrijk zijn. "Na afloop is er altijd gelegenheid om na te praten bij een kopje koffie. Naast de lessen worden activiteiten georganiseerd zoals een golfclinic, fiets- of wandeltocht of een bowlingavond. Ook bieden wij voedingscursussen aan om naast het bewegen een gezond eetpatroon aan te leren", aldus Carla en Manon.

H.I.B.
Naast bovengenoemde sportgroepen geven de trainers ook les aan bijzondere doelgroepen. Een daarvan is H.I.B.: Hartpatiënten In Beweging. Na de revalidatieperiode is het van groot belang om te blijven deelnemen aan recreatieve sportactiviteiten. Carla: "Het bevordert het zelfvertrouwen en de lichamelijke conditie wordt op peil gehouden. Voor deze doelgroep is de trainer speciaal opgeleid en bij de lessen is er altijd een verpleegkundige aanwezig." Bovengenoemde sportactiviteiten worden overdag en 's avonds gegeven in sporthal Germenzeel in Uden en De Wervel in Volkel. Belangstellenden kunnen twee maal gratis een sportactiviteit uitproberen. Het lesgeld is laag. Voor informatie en aanmelden: dudink@mac.com of carla.m.a.alders@gmail.com. Kijk op www.v&kuden.nl voor het lesrooster.