Turnen: Halve finales divisie 2

Wedstrijdverslag halve finales

Halve finale Juul Smits - Bellingwolde

07:30: “Ik weet niet of ik er echt zin in heb”, “ik vind wedstrijden altijd vooral heel spannend”. We stappen in de auto om 2,5 uur te rijden naar onze bestemming: De halve finale voor het Nederlands kampioenschap. De rit brengt ons naar Bellingwolde, naar een klein zaaltje waar de toestellen, toeschouwers, turnsters en vrijwilligers net wel, net niet in passen. Juul doet haar warming up in de kantine en daarna op de wedstrijdvloer “hij veert wel goed!” Ze mag op dit toestel starten en turnt finalewaardige 11.95 bij elkaar. Een mooie arabier-flikflak-streksalto met 1/1 schroef, een nieuwe sprongserie en toch ‘op safe’ met een hele pirouette in plaats van een pirouette met dubbele draai. Dan is het toestel sprong aan de beurt, Juul turnt twee keer een exact dezelfde en stabiele half in half uit voor een eindscore van 11.65. Beide scores bij elkaar opgeteld leveren haar een 2e plaats in het tussenklassement op met brug en balk nog voor de boeg. Bij het inturnen voelt de brug niet optimaal aan “ik heb het gevoel dat ik heel hard moet werken om er wat uit te persen”. Hard werken doet ze en turnt een prima oefening, helaas mist ze een eis waardoor ze een half punt inlevert, 10.15 is de score voor dit toestel. Dan is balk aan de beurt, het toestel waar de spanning de hele dag al hoog voor is. Gek genoeg is toch dit toestel favoriet. Juul start sterk met een gespreide hoge hoeksteun, dan de wisselspagaat, mooi met 180 graden beenspreiding maar helaas is de landing niet in balans en moet Juul de balk verlaten. Ze werkt haar oefening super netjes af en houdt nog een score van 10.80 over. Nu is het met spanning wachten en kijken naar het scorebord (waar steeds een bijgewerkte tussenstand op komt te staan) of er een plekje bij de laatste 18 bij zit, wat nodig is om de finale te behalen. Op het moment van verlaten van de balk staat Juul 10e maar er moeten nog minimaal 10 turnsters turnen voor een score. “Moeten ik nu hopen dat andere turnsters fouten maken of is het hopen dat dit gewoon genoeg is”? Juul kiest voor het laatste en het lukt! Een puntentotaal van 44.55 is genoeg voor een 16e plaats en een plaatsing voor het Nederlands kampioenschap!! Knap gedaan Juul, een eerste jaar keuzeoefenstof en dan je eerste NK behalen, proficiat!  

Halve finale Meike de Jongh – Winterswijk

Meike draait een fantastisch seizoen en heeft het dit jaar tot de halve finale weten te schoppen. Het zou fijn zijn als het vandaag ook weer zo lekker zou gaan. Meike mag in Winterswijk starten op haar favoriete toestel, het hoge rek. Hier laat ze zien mee te draaien met de top, want de opzwaaien zijn weer ruim en ook de driekwart reus is een echte driekwart draai; 14.200. Aangemoedigd door clubgenootje Madelon, gaat Meike verder op balk. Hier mag ze direct als eerste aantreden. Ze start wat wiebelig en moet haar sprongserie onderbreken, maar ze blijft op de balk. Het middelste deel verloopt super, maar bij de arabier kan ze haar evenwicht niet meer bewaren en valt ze van de balk (11.100). Verder op vloer: “He, fijn, daar kan ik tenminste niet vanaf vallen!”. Mooie series en ruime spagaten zorgen ervoor dat Meike met een tevreden gevoel van de vloer afstapt. Maar wat is dat? Een schamele 10.533 op het bord? En een neutrale aftrek van 2 punten? Snel de hele oefening doornemen, terwijl ze al moet inturnen voor de volgende ronde. Uit navraag blijkt dat de juryleden een voorbereidend streksprongetje met halve draai anders hebben gezien….en daarmee zou Meike niet voldaan hebben aan de eis. In de verplichte oefenstof is elk element 2 punten waard en die punten werden haar nu in  mindering gebracht. Navraag doen en daarna protest aantekenen leverden gelukkig nog een extra punt op, maar naar die twee punten konden we fluiten. Balen, balen.

Maar Meike zette de knop om en liet op sprong twee prachtige half in-heel uit sprongen zien met landing! Ze kreeg hiervoor 11.750. Een 21ste plaats bleek helaas niet voldoende voor kwalificatie, maar Meike mag trots zijn op een topseizoen.

Halve finale Pleun van den Heuvel – Winterswijk

Ruim na 18.00u mag Pleun haar wedstrijd turnen. En Pleun is niet zo’n avondturnster, zegt ze zelf. Hier moeten we dus direct mee aan de slag, want het eerste onderdeel is vloer en we weten dat Pleun hier de benodigde punten op kan behalen. De vloer veert fijn en de focus is er, dus turnt Pleun (zelfs ’s avonds!) een prima oefening (11.500). Op naar sprong waar ze dit seizoen zeer stabiel turnt. Ook vandaag laat ze twee prima sprongen zien, waarvoor ze 11.650 ontvangt. Brug is het onderdeel waar hard gewerkt moet worden; de opzwaaien moeten allemaal ruim zijn en het zou zo fijn zijn als het ritme in de oefening klopt, zodat alles achter elkaar geturnd kan worden. Op een tikje tegen de vloer na, verloopt de oefening onder prima. De ondersprong naar de hoge is echter niet goed getimed, waardoor Pleun stil komt te hangen en wat extra zwaaien moet maken. Ze krijgt daarom slechts 8.800 voor de oefening. Op naar balk, waar Pleun als laatste van haar groepje aan de beurt is. Ze gaat vandaag voor het eerst een salto achterover op de balk laten zien. Het inturnen verloopt goed, maar daarna moet ze lang wachten. Het is al bijna 20.30u als Pleun, geen avondturnster…, de oefening van haar leven turnt. Een strakke opening gevolgd door een mooie sprongserie worden opgevolgd door een salto achterover tot stand! Nu de acrobatische serie nog; deze lukt ook. Op naar de afsprong en ook deze is prima. Daarna snel opstellen voor de afmars, waardoor Pleun haar cijfer niet kan zien. Maar ze krijgt 11.65 voor deze oefening en wordt hiermee knap 3de op balk. Dit levert haar een toestelfinale op het NK op!

Allround eindigt Pleun op een 16de plaats, waarmee ze tweede reserve is voor de allroundfinale.